Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Алън Тюринг. Тъжната история на един гении

Алън Матисън Тюринг е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки с формализирането на концепциите за алгоритъм и изчислимост. Машината на Тюринг е абстрактен модел на компютър с общо предназначение.

Алън Тюринг. Тъжната история на един гении


Алън Тюринг се смята за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.

По време на Втората световна война Тюринг работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк – британския център за криптоанализ. За известно време оглавява групата, чиято задача е разбиване на шифрите, ползвани от германските военноморски сили. Създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина „Бомба", което прави възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“.

След войната Алън Тюринг работи в Националната физическа лаборатория, където създава АCE – един от първите програмируеми компютри. През 1948 г. постъпва в Манчестърския университет, където участва в създаването на т.нар. манчестърски компютри. По това време започва да се интересува от математическа биология, пише статии за химичната основа на морфогенезата и предсказва химически реакции, протичащи в колеблив режим като реакцията на Белоусов – Жаботински, наблюдавана за пръв път през 60-те години на XX век.

През 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора.

 Присъдата на Тюринг има сериозни последствия:

 ️ Отнет му е достъпът до секретни материали и става невъзможно да продължи консултантската си работа за правителството (Government Communications Headquarters (GCHQ) - британския център за правителствена връзка, макар че запазва работата си в университета).

️ Освен това му отказват достъп в САЩ и дори посещението му в европейски страни се счита за рисково във връзка с общественото безпокойство, свързано с разкриването на съветски агенти. Точно тогава са разкрити първите двама от Кеймбриджката петорка - Гай Бърджес и Доналд Маклийн, двойни агенти на КГБ.

️Тюринг никога не е обвиняван в шпионаж, но работата му в Блечли парк е секретна и според закона за държавна тайна (Official Secrets Act) той не може да я обсъжда с никого.

 Умира през 1954 г. от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай. През 2009 г. след подета обществена кампания за реабилитацията му министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг. И през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

 

Алън Тюринг. Тъжната история на един гении

Британската банка обяви, че лицето на новата банкнота от 50 паунда ще бъде Алън Тюринг, бащата на съвременните компютърни науки и изкуствения интелект. Новите хартиени пари са в обращение от 2021 г.

Въпреки множеството велики постижения, Алън Тюринг е получил заслужено уважение едва след смъртта си.


P.S. Моля, споделете с приятели. Или последвайте "Библиотека Пъстри халища".Follow Библиотека Пъстри халищаМоля, гласувайте за блога на:

BGtop


RU EN

Няма коментари:

Публикуване на коментар