Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Призрачният дух на прохода Winnats Pass

Поемете дълбоко въздух и нека се отправим към прохода Winnats. Едно грандиозно варовиково дефиле в района на Peak District, първият национален парк на Великобритания. Тези дни стръмният и криволичещ път е популярен сред издръжливи велосипедисти и много автомобили, с които любители на природата се отправят към живописната долина Хоуп и село Касълтън в Дербишир.  

Но преди 350 милиона години долината е била потопена под тропическо море, а варовиковите скали са пълни с вкаменелости на праисторически морски създания. Това прави прохода Winnats защитен обект, към който се проявява специален научен интерес. Неговите извисяващи се и покрити с трева варовикови скали склонове са дом на различни диви цветя. Тук можете да срещнете редкия вид Derby Hawkweed, докато под земята има пещери и стари шахти за мини. 


Прохода Winnats Pass Националният парк Peak District е създаден през 1951 г. Той е първият от 15 създадени паркове тогава, след исканията за по-голям достъп до него, до тази провинция. Наименованието Winnats Pass произлиза от „Windy Gates“. Но това вятър ли е, който чувате да свисти, или нещо по-зловещо? 

Прохода Winnats Pass Местната легенда разказва, че проходът е обитаван от призраците на двама млади влюбени, убити там през 1758 г., на път да се оженят.

Следвайте Библиотека Пъстри халища

Или гласувайте за моя блог на:

BGtoppepatab


Няма коментари:

Публикуване на коментар