Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Благовещение - Благовец

Християнският празник Благовещение е денят, в който Архангел Гавраил известява на Дева Мария, че ще роди Божия син. Този ден има традиционно тълкуване в българския фолклор. Името на традиционния фолклорен празник е Благовец, което буквално означава "Ден на благата вест“. Той е на 25-ти март и е най-близо до настъпването на астрономическата пролет. 

Благовещение - Благовец


 На Благовещение, Благовец, прелетните птици се завръщат, на този ден мечките се събуждат от зимния си сън, влечугите излизат от своите леговища. Самодивите се завръщат. Българите ги приветстват с песни, и ритуали. 
 Основните ритуали в деня на Благовещение са свързани с змиите. Някои от тях възхваляват змиите като пазители на дома и оттам купичка с мляко ще бъде оставена за тях на прага на къщата. И все пак има строга забрана да се докосва игла, за да се изключи ухапване от змия през лятото. Но има и един ритуал, с който се гонят змии и гущери, далеч от дома. Хората буквално започват шумно дрънчене, тракане, звън на железни предмети. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци. Тези актове са придружени от специално заклинание: „Бягайте змии и гущери, днес е „Благовец". Знае се, че Благовец - Благовещение е благоприятен за засаждане на цветя. За тях се знае, че ще растат особено ароматни, фиданките ще са плодовити, а зеления фасул ще е най-сладък. Отварят се кошерите и се пускат пчелите, за да събират сладък мед. Ушите на малките момичета се пробиват за обеци. 

Благовещение - Благовец


 Смята се, че на Благовещение и най -силната отрова губи своята сила. Благовещение е ден с особено значение и обичаят е, че който на Благовец излиза от къщи, трябва да носи в себе си парче хляб и една монета. Така ще бъде добре нахранен и заможен през годината. И ако човек чуе и кукането на кукувица, той трябва да бъде сигурен, че неговите надежди ще се осъществят. Кукувицата предупреждава, според традиционните суеверия, че митичните Самодиви и лоши феи са се завърнали в гората, реките и ливадите. Красиви или страховити, тези невидими същества могат да се пренасят далеч и да вземат и пленяват хора. Ето защо на девойките е забранено да излизат много рано сутринта на този ден. Въпреки това, кукувици оповестяват, че пролетта е пристигнала и това е благата вест в българските традиции на Благовещение. 

Благовещение - Благовец


 Преди изгрев слънце жените измитат и почистват къщите, а боклука винаги се изгаря, за да изгорят болестите през годината. Палят огън на едно или на три места, или по всички ъгли в двора. Огньовете пушат и прогонват влечугите. Децата и младите хора прескачат запаления огън, при което момците леко опърлят краката си, така че да не ги хапят змиите през лятото. С цел получаване на защита отново жените не шият така змиите не „хапят". 
 На Благовец хората срещат щъркелите и лястовиците. Това е празничен ден за децата, които щом видят птица весело подвикват към небето: „Щъркел, пъстър и дългокрак, донеси ми здраве с кукуряк!“. 
 Благовец се празнува и от иманярите. Смята се, че на места, където има пари, заровени в земята, късно през нощта срещу Благовец парите излъчват синя светлина над земята. Ето защо от полунощ до първи петли иманярите обикалят могили, сухи кладенци и безлюдни места, надявайки се да видят сиянието, което ще им донесе богатство. 
 Имен ден имат Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Вангел, Евангелина, Бонка. Обредната трапеза е от риба, печена или варена, питка, баница с лук.

Следвайте Библиотека Пъстри халища

Или гласувайте за блога на:

 
BGtoppepatab

Няма коментари:

Публикуване на коментар