Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Финикийците. Стара легенда разказва


Понякога ме хваща яд на финикийците. Защо ли? Ами защото са измислили финикийските знаци – парите. Колко проблеми на човечеството са създали те! В забързаното ни ежедневие се налага и да хвърчим като финикийци. А били и големи майстори на вино.

Финикийците


Стара легенда разказва, че веднъж към колибата на финикийски пастир се приближил юноша и го помолил за подслон. Пастирът го пуснал в дама си. Нахранил го и му дал да пие вода. За да му се отблагодари юношата почерпил пастира с напитка, която била с червен цвят. Това е кръвта на гроздето, обяснил гостът.

Финикийците


Вероятно се досещате, че юношата бил богът на виното, Дионисий. Той научил финикийците да правят вино. Във Финикия слънцето греело седем месеца в годината. От там тръгвали амфори с вино към всички страни от района на Средиземноморието. А древните римляни смятали финикийското вино за най-доброто в света.

Финикийците

Днешните жители на Ливан продължават традициите на финикийците, като складират виното в пещери. Използват както популярните и у нас сортове грозде за вино Каберне-Совиньон, Шардоне и Мерло, така и малко известните ни Каринян, Гренаша, Сенко, Бурбулан, Кларет, Сир, Мурведр.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар