Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Зловещи места по света

Вие можете да прочетете за много интересни и красиви забележителности в Европа, в България и в света. Но има и други места, които не са много приятни за гледане. Но какво да направим, те съществуват. Ние не трябва да ги подминаваме без да ги споменем и разгледаме.

Предупреждавам ви, приятели. Това, което ще видите не е много приятно за гледане. Тези места не са сцени за филми на ужасите. Те съществуват действително в света.

Достатъчно смели ли сте, за да ги видите?

Започваме.

 

Островът на змиите, Сао Пауло, Бразилия


Островът на змиите


Разположен на около 90 мили край бреговете на Сао Пауло, островът е известен още като Змийски остров. Той е един от най-опасните острови в целия свят. Мястото получава прозвището си заради безумно високата плътност населеност на пепелянки. Някои проучвания съобщават средно от една до пет змии на квадратен метър.

Когато морското ниво се повишило преди около 11 000 години и отделило Змийския остров от континенталната част на Бразилия, змиите започнали да се размножават стремглаво, за да се адаптират към променящата се среда. Но на острова нямало никаква сухоземна плячка за тях. Тогава змиите са се научили да ловуват по върховете на дърветата и да улавят птици, летящи във въздуха. И тъй като те не могли да изчакат отровата им да подейства бързо върху плячката, то тя се адаптирала да стане пет пъти по-силна и незабавно действаща.

Бразилското правителство е забранило на обществото да стъпва на този остров.


Висящите ковчези, в Сагада, Филипини


Сагада, Филипини


Ако искате да посетите своите мъртви в Сагада, Филипини, не трябва да отидете до гробищния парк. Ще трябва да погледнете нагоре.

Хората от този регион са известни с това, че погребват своите покойници в ковчези, прикрепени към скалите. Традицията съществува от хиляди години. Всеки си подготвя ковчега, и когато се спомине ще го издигнат до предците му. Много от скалните ковчези са на стотици години и всички те изглеждат съвсем различно, тъй като са специално направени от човека, който сега лежи вътре в тях.


Капуцинови катакомби, Палермо, Италия


Капуцинови катакомби


От всички катакомби в света, от Залцбург до Париж, нито една не е толкова страховита, колкото Катакомбите в Сицилия де Капучини (капуцинови катакомби).

Това зловещото пространство е създадено още в края на 16-ти век, когато гробището при манастира Капуцини било наводнено. В резултат на това наводнение се появили подземните гробници. В момента в тях има тленни останки на около 8000 покойници, разделени в отделни коридори. Единия коридор е за религиозните водачи, един за мъже, един за деца и дори един коридор за девици.

Тленните останки са изложени като в своеобразна музейна експозиция. Облечени в най-красивите си дрехи и разположени като в своеобразна гротеска. Изглежда ли ви забавно?

 

Седлец Осуари, Кутна Хора, Чехия


Кутна Хора, Чехия


Невероятната крипта на Седлец е малък параклис, разположен под гробищната църква „Вси светии“. Тук всичко е с мрачния си декор.

В началото на 1300 г. игуменът на манастира Седлец донесъл малко от светата земя от Йерусалим и я разпръснал около църковното гробище. И тогава изведнъж всички искали да бъдат погребани в тази свещена земя. Но това довели до „пренаселване“ и старите тленни останки трябвало да бъдат изкопани, за да се освободи място за новите. Тогава абатите решили да използват ексхумираните кости по някакъв начин. 

Местният чешки дърворезбар на име Франтишек Ринт беше натоварен със задачата да организира колекция от над 40 000 човешки останки по визуално впечатляващ начин. И той явно се е справил. „Най-зашеметяващият“ експонат е огромният полилей на църквата, който съдържа почти всяка кост, открита в човешкото тяло.


Гора Аокигахара, префектура Яманаши, Япония


Гора Аокигахара


Тази, изглеждаща на пръв поглед спокойна гора в подножието на планината Фуджи има изключително мрачна история. Популярна е известна  като „Гората на самоубийствата“.

Аокигахара е второто най-популярно място за самоубийства в света, след моста „Golden Gate“. Някои смятат, че причината за това е свързването на гората с демоните от японската митология. Други смятат, че причината е гъстотата на дърветата, която заглушава звуковете и тук много лесно можете да се изгубите. 

Много от идващите тук посетители маркират пътеката, по която вървят, с лента или въже, за да улеснят намирането на пътя обратно. Това, съчетано с разпръснатите много дрехи и писма из гората, придава на Аокигахара ужасяваща атмосфера.


Скулптурна градина Вейхо Рьонконен, Париккала, Финландия

 

Скулптурна градина Вейхо Рьонконен


Вейхо Рьонконен е бил един от най-известните съвременни самобитни творци във Финландия. Той е и отшелник, отказвайки да показва публично своите произведения. Той построил колекцията си от близо 500 бетонни фигури в задния си двор, като така е създал своя собствена скулптурна градина.

Най-голяма е групата от около 200 статуи в различни йога пози. Макар да има нещо явно смущаващо в скулптурите (вероятно всичките са автопортрети), те в никакъв случай не са най-зловещите предмети в тази своеобразна градина. Колекцията на Рьонкьонен съдържа много зловещи индивидуални статуи - от монахиня, скрита зад храстите, до човек в дъждобран. с дълги протегнати ръце. 

Злобните усмивки (допълнени от истински човешки зъби) и черните, хлътнали очи на тези фигури са нещо, което може да ви накара никога повече да не спите спокойно.


Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
 

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар