Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Най-древни български имена, които звучат екзотично

Ако сте привърженик на оригиналните идеи, вероятно ще искате да потърсите и неповторимо име за своята бъдеща рожба. Традиционни имена като Виктория, Александра, Иван или Георги обаче не са ви по вкуса, затова искате да се „насочвате“ към по-редки, дори екзотични такива.

 

Най-древни български имена, които звучат екзотично

А казват, името предрича съдбата на човек и изборът му е от изключителна важност. Днес ще ви представим момичешки и момчешки древни имена, които едновременно възраждат българския дух и ще ви впечатлят с нетрадиционна привлекателност!

 Момичешки имена

✔️ Дея

Това е женският вариант на името Дейо. Означава „дейна“, „будна“.  Момичета с тези имена имат склонност към философски размисли, в помощ са на другите, стремят се към всеобщо уважение и проницателността им лесно ги приспособява към обстоятелствата.

✔️ Пелагия

Името е старо и забравено. Има славянски корени и носи значение на „море“. Хората с това име са изпълнени с волност и оптимизъм. Момичета с това име са заклети да носят в себе си дълбок романтизъм. Пелагия е идентично с името Марина, което носи гръцки корени.

✔️ Косара

Притежателката на това име била дъщеря на цар Самуил и съпругата му Агата. Записвана е в летописите като Теодора и Косара. Второто ѝ име Теодора („божи дар“ на гръцки език) става аналог на българското име Косара. Идва от основата „кос“, която съвпада с общоиранското „хуца“, което означава бог. Косара означава „божествена“.  Момичетата носят чисти, светли, но пламенни души.

✔️ Янина

Женската версия на Ян(е), което благозвучно напомня на любимия герой Ян Бибиян на Елин Пелин. Яна на старобългарски означава „река“, което предполага мъдрост. Речната вода символизира и сила, дълъг живот и здраве. Името е свързано и със Слънцето (Райко, Янко), което подсказва за един слънчев и усмихнат човек.

✔️ Ахинора

Колко ли хубаво ще е да кръстите дъщеря си на любимата жена на хан Аспарух. Според някои легенди тя е „откривателката“ на мартеницата. След като Аспарух преминал Дунава, Ахинора дълго чакала своя любим мъж. От притеснение тя решила да завърже на крака на лястовичка пресукан бял и червен конец като посланието за здраве. Това красиво име означава „мирис на теменуги“. 

Момчешки имена 

✔️ Станой

От българския глагол „да стои, да остане жив“ е с еднакво значение със Стоян. Израз на единственото родителско желание. Момчетата с това име са символ на ново начало и възраждане. Те са трудолюбиви, интуитивни, но от друга страна носят чувство на затвореност. 

✔️ Бисер

Произлиза от бисер, перла (славянски). Притежателите му имат силна сантименталност и чувственост, емоционалност. Въпреки това те са рационални и хора с решителна натура. 

✔️ Алтимир

Името произлиза от изчезналото вече старинно име от славянски произход – Алдомир. Има значение на „желязна ръка“. Характерът на Алтимир в себе си ще носи храброст, самочувствие, стремеж към справедливост и чистота.

✔️ Севар

Севар е последният хан от рода Дуло (735-753 г.). От древногръцки означа овен, което е едно от дванадесетте животни в прабългарския календар. Друга хипотеза за произхода е, че името има тясна връзка с древния български Сатурн – бог на реколтата. Характерни черти: грижа, себеотдаване, комуникативност и бодрост.

✔️ Велин

От старинната славянска дума „велий“ – голям, велик. Имената, започващи с буквата „В“ са надарени с възвишени вътрешни чувства и голяма духовност. Името се характеризира със заложба в качества като артистичност, изтънченост и дипломатичност. Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
 

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар