Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Защо Путин опря пистолета в челото на Украйна

Голяма война срещу Украйна (засега) не се очертава. Западът греши, когато се хваща на въдицата на Кремъл и издава тревогата си от евентуална руска инвазия. Верният отговор би трябвало да е друг.

Защо Путин опря пистолета в челото на Украйна


Западните медии по инерция продължават да питат какво цели Владимир Путин със струпването на войски по границата с Украйна. Руският президент преди време той даде да се разбере, че го интересуват „дългосрочните гаранции за сигурност“ от страна на Запада. И сега всичко се подрежда: Путин иска от НАТО писмени уверения за това, че Алиансът няма да се разширява на изток. Тоест, че Украйна и Грузия няма да се подслонят под чадъра на НАТО, както им беше обещано на среща в Букурещ през 2008 година.

Очакваният отговор дойде от Рига, където се бяха събрали външните министри на страните от НАТО с участието на Украйна: генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг за пореден път подчерта, че Русия няма право на вето.

Путин иска от НАТО не само да се откаже от разширяване на изток, но и от двустранната военна помощ, която сериозно може да повиши отбранителния потенциал на Киев. Кремъл гледа на тази помощ като на "военно овладяване" на Украйна от страна на Запада.

Западът не бива да изпълнява това негово желание. Най-добрият отговор на новите руски военни маневри по границата с Украйна може да се сравни с едно демонстративно посещение на високопоставен западен лидер в Киев. Този тип подкрепа за Украйна засега е твърде малка и недостатъчна.

Русия опроверга информацията за евентуална офанзива срещу Украйна

Страната обвини Вашингтон, че се опитва да влоши ситуацията. Русия отхвърли разпространената в американски медии информация за възможно руско нападение срещу Украйна и каза, че Вашингтон се опитва да влоши ситуацията, а същевременно обвинява Москва, предаде "Ройтерс", като се позова на в. "Комерсант".

Изданието цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която заяви:

"САЩ провеждат специална операция за влошаване на ситуацията около Украйна и в същото време прехвърлят отговорността върху Русия."

"Това се основава на провокативни действия близо до границите на Русия в съчетание с обвинителна реторика", каза тя.

По-рано вестник "Вашингтон пост" съобщи, че според американското разузнаване Русия може би планира офанзива срещу Украйна догодина с участието на 175 000 военни. Изданието се позова на служители и разузнавателен документ.


Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
 

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар