Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Указ на Петър Първи за празнуването на Нова година

 

Знаете ли за указа на Петър Първи за прехвърляне празнуването на Нова година от 1 септември на 1 януари? Тогава прочетете. 
 На 20 декември 1699 руският цар Петър Първи подписва указ за прехода на Русия към нов календар и отлагането на честването на началото на новата календарна година от 1 септември на 1 януари. 

Цар Петър Първи


 С постановлението си Петър Първи заповядва на 1 януари 1700 да се украсят къщите с борови и смърчови клони по специални образци. В знак на забавление било задължително да се поздравяват един друг за Нова година и новото столетие. На Червения площад били организирани фойерверки, салюти от оръдия и пистолети, а на московчани било наредено да стрелят с мускети и да изстрелват ракети в близост до домовете си. На 6 януари тържествата завършили с шествие до Йордания. 
 Противно на стария обичай царят не следвал духовенството в богати дрехи, а застанал на брега на река Москва в униформа, заобиколен от полкове, облечени в зелени кафтани със златни копчета. На болярите и служещите било наредено да облекат европейски костюми - унгарски кафтани. И жените също трябвало да бъдат облечени в чуждоземни рокли. 
 Тези новогодишни обичаи се възприели в Русия доста бързо, защото по-рано през това време там се чествал един от най-любимите периоди на годината - Голямото зимно коледно време. И много стари ритуали, като весели карнавали, пързаляне с шейни, среднощно гадаене и танцуване около коледното дърво, се вписвали добре в ритуала за отбелязване на Нова година. Оттогава до днес този празник е в руския календар.


 
in English

За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на: 

BGtop
или подкрепете този проект

Follow Библиотека ZigZagНяма коментари:

Публикуване на коментар