Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

За Свети Валентин

За Свети Валентин
За историята на празника Свети Валентин се разказват различни фантастични легенди. Корените на празника са в древния римски фестивал на Луперкалия, който чествали всяка година на 15 февруари. Папа Gelasius I променя този езически празник в християнски празник около 496 година, като обявил 14 февруари за Ден на Свети Валентин. Кой точно светец папата е определил да се почита остава загадка.

Свети Валентин


Имало е най-малко трима раннохристиянски светци с това име. Единият е бил свещеник в Рим, друят е бил епископ в Терни, а за третият, Свети Валентин, почти нищо не се знае, освен че краят на дните му са били в Африка. Повечето учени смятат, че Свети Валентин е бил свещеник, който изпада в немилост по времето на император Клавдий II около 270 година. Тук фактите свършват и митичното започва. Според една легенда Клавдий II е забранявал браковете на младите мъже твърдейки, че от ергените стават по-добри войници. Но Валентин продължавал тайно да изпълнява брачните церемонии и в крайна сметка е бил задържан от римляните и умъртвен. Друга легенда разказва, че Свети Валентин, затворен от Клавдий, се влюбва в дъщерята на тъмничаря, Джулия. Преди да бъде екзекутиран е изпратил до нея писмо, подписано "от твоя Валентин“. Вероятно най- правдоподобна история за Свети Валентин е тази, в която се казва, че е проповядвал Агапе - християнска любов, а не Ерос - страстна любов и е бил убит мъченически за отказа да се отрече от своята религия. Неговата присъда била изпълнена на 14 февруари в района на Порта, която по-късно е обявена за Порта Валентини в негова памет.
Той е погребан в това, което е сега църквата Praxedes в Рим. Там Джулия посадила розово цъфтящо бадемово дърво в близост до гроба му. Днес, бадемовото дърво остава символ на трайна любов и приятелство. На всеки 14 февруари, деня на Свети Валентин, послания на обич любов и преданост се обменят по целия свят.
През вековете традициите за празника еволюират. От 18-ти век в Англия като подарък се дават и се обменят ръчно изработени картички за Свети Валентин.


картички „валентинки“


Ръчно изработени картички „валентинки“, изработени от дантела, панделки с изобразени Купидон и сърца се разпространяват и в американските колонии. Традицията на картичките за Свети Валентин не е било широко разпространено в САЩ до 1850, когато Естер Хауланд родом от Уорчестър, Масачузетс започнал да ги произвежда масово.

Картичка „валентинка“

Днес, разбира се, на празника този бизнес е с най-голям търговски успех. Според Асоциацията за поздравителни картички една четвърт от всички картички изпратени всяка година са „валентинки“.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар