Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Библиотека Пъстри халища

Breaking

За Свети Валентин

За Свети Валентин
За историята на празника Свети Валентин се разказват различни фантастични легенди. Корените на празника са в древния римски фестивал на Луперкалия, който чествали всяка година на 15 февруари. Папа Gelasius I променя този езически празник в християнски празник около 496 година, като обявил 14 февруари за Ден на Свети Валентин. Кой точно светец папата е определил да се почита остава загадка.

Свети Валентин


Имало е най-малко трима раннохристиянски светци с това име. Единият е бил свещеник в Рим, друят е бил епископ в Терни, а за третият, Свети Валентин, почти нищо не се знае, освен че краят на дните му са били в Африка. Повечето учени смятат, че Свети Валентин е бил свещеник, който изпада в немилост по времето на император Клавдий II около 270 година. Тук фактите свършват и митичното започва. Според една легенда Клавдий II е забранявал браковете на младите мъже твърдейки, че от ергените стават по-добри войници. Но Валентин продължавал тайно да изпълнява брачните церемонии и в крайна сметка е бил задържан от римляните и умъртвен. Друга легенда разказва, че Свети Валентин, затворен от Клавдий, се влюбва в дъщерята на тъмничаря, Джулия. Преди да бъде екзекутиран е изпратил до нея писмо, подписано "от твоя Валентин“. Вероятно най- правдоподобна история за Свети Валентин е тази, в която се казва, че е проповядвал Агапе - християнска любов, а не Ерос - страстна любов и е бил убит мъченически за отказа да се отрече от своята религия. Неговата присъда била изпълнена на 14 февруари в района на Порта, която по-късно е обявена за Порта Валентини в негова памет.
Той е погребан в това, което е сега църквата Praxedes в Рим. Там Джулия посадила розово цъфтящо бадемово дърво в близост до гроба му. Днес, бадемовото дърво остава символ на трайна любов и приятелство. На всеки 14 февруари, деня на Свети Валентин, послания на обич любов и преданост се обменят по целия свят.
През вековете традициите за празника еволюират. От 18-ти век в Англия като подарък се дават и се обменят ръчно изработени картички за Свети Валентин.


картички „валентинки“


Ръчно изработени картички „валентинки“, изработени от дантела, панделки с изобразени Купидон и сърца се разпространяват и в американските колонии. Традицията на картичките за Свети Валентин не е било широко разпространено в САЩ до 1850, когато Естер Хауланд родом от Уорчестър, Масачузетс започнал да ги произвежда масово.

Картичка „валентинка“

Днес, разбира се, на празника този бизнес е с най-голям търговски успех. Според Асоциацията за поздравителни картички една четвърт от всички картички изпратени всяка година са „валентинки“.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар