Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Зеленият остров Корфу

Аз наистина не съм виждала по-красиво място от този остров! Може би защото съм чела и препрочитала книгите на Джералд Даръл за него и по свой си начин съм го обикнала. И може би и за това, че не съм допускала, че някога ще го посетя.

Корфу

Но да се върна към острова, който дори през зимата си беше много зелен и приятно топъл. За разлика от другите гръцки острови,които съм виждала само на снимка, този е най-зеленият и най-различният. Причината за това е, че островът е бил под различни културни и не само влияния, а те са дали отражение и върху архитектурата му.
Сигурна съм, че ако съм била прекарала детството си тук, щях да бъда като Джералд Даръл или брат му Лорънс Даръл.

Джералд Даръл и брат му Лорънс ДарълДжералд Даръл и брат му Лорънс Даръл

Зеленият остров Корфу е място, в което ти става ясно, че няма красота без тъга и страдание, и обратното.
А на няколко километра от столицата е може би най-посещавания обект на острова, дворецът Ахилион, построен между 1889 и 1891 г. от императрицата на Австрия и кралица на Унгария Елизабет, известна като принцеса Сиси, но позната сред шиещите гоблени и не само като Сиси.


Ахилион


Пред входа на двореца има нейна статуя в естествен ръст. Нали знаете, че тя е била вманиачена на темата за своята фигура и най-големия пир, който си е позволявала е едно цяло зелево листо?

Статуя на принцеса Сиси

Дворецът е прекрасен. Зали, стаи, градина, статуи...всичко си има.
Наближава времето, когато ще си тръгна от Зеления остров. Никак не ми се иска.
Много дълго ще останат в мислите ми историята за злощастната съдба на Сиси, недоумението за това как роденият на остров Корфу принц Филип избира да прекара живота си като съпруг на кралица, а не като крал, какъвто е по рождение синът на Георгиос l.
Няма да мога да забравя скоро и очарованието от невидимото присъствие на братята Даръл, които не са оставили след себе си никакво притежание. Впрочем една от къщите, в която са живели - Ягодовата къща е превърната в таверна, а Бялата къща се ремонтира. Жълтата къща също е с много неясно местонахождение и статут.
И една забавна история - в стария град Корфу има жилищна сграда във венециански стил на 7 етажа. На фасадата ѝ доста несиметрично бяха разположени само няколко тераси. Моето недоумение бе разсеяно от обяснението, че в жилищата с тераси са живеели само много богати хора, тъй като данъкът за тях бил изключително висок. Нищо ново под слънцето....

Автор и фотографии – Елена Панчева-Статкова

in English
За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар