Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Жеравна

В България село Жеравна е известно с разкошната си заобикаляща го природа. И с дървена архитектура от епохата на Българското национално Възраждане. И с множеството запазени народни занаяти.

къщи в Жеравна

Днес в Жеравна са запазени около 300 къщи, в които живеят по-малко от 500 души. Интересното е, че фасадите на къщите са ориентирани точно на юг.

Фасадите на къщите

Единственото училище в Жеравна е закрито наскоро и сега в него се помещава изложба на килими. Такива двулицеви вълнени килими са тъкани тук от незапомнени времена.

вълнени килими

Занаятчиите продават килими, като ги окачват на оградите по калдъръмените улички. Толкова са разнообразни по шарки и цветове, че не можеш да намериш два еднакви.

 къщи в Жеравна
Много старинни къщи в Жеравна са превърнати в музеи. Най-известна е къщата от 18-19 век на Сава Филаретов. Известният писател Йордан Йовков също е роден в Жеравна, а къщата му е музей, отворен за посетители.

Жеравна

Църквата Свети Никола, построена през 1828-34 е скрита зад каменна ограда.
В близост до входа е аязмо с лековита вода.

Аязмото

В църквата Свети Никола има колекция от уникални икони.
В двора на църквата под вековни липи майстор рисува дървени играчки пред погледите на туристи.

майстор рисува

Всяка година Жеравна е домакин на фолклорен фестивал. Всички, които искат да посетят фестивала задължително трябва да са облечени в български национални носии.

Жеравна

Жеравна е много тихо и спокойно място, където гостите се посрещат с национални ястия и народна музика.


in English
За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар