Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Илинденско-Преображенско въстание

Илинденско въстание
Илинденско-Преображенското въстание, или както го наричат кратко и просто Илинденско въстание, е избухнало през август на 1903 година. То е един организиран бунт срещу Османската империя и се осъществява от Вътрешната македонска революционна организация, накратко ВМРО . В момента, в които българското население е било в подготовка за него, определената дата е била деня на пророк Илия - Илинден - вечерта на неделя, 2-ри август, 1903.
В същото време на другия край на територията на ВМРО , в Източна Тракия, комитите, лидери на Одринския вилает , били единодушни, че те не са готови за въстание, но от чувство на солидарност, са гласували за започването му. Така, че в Странджа въстанието започна на празника на Преображение, 19 август, 1903. Въстанието в централните и югозападната части на вилаета са получаили подкрепа главно на местните български селяни и до известна степен от другото населението на региона.

Полковник Борис Дрангов

Временното правителство е създадено в град Крушево (на запад от Прилеп), където бунтовниците провъзгласили Крушевската Република под председателството на учителя Никола Карев. Тя просъществувала само десет дни, до 12 август. На 19 август въстанието, организирано от българските селяни в вилает Одрин довело до освобождението на голяма площ в Странджа планина в близост до брега на Черно море. Това станало около двадесет дни преди потушаването му от турците.


in English
Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар