Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Паисий Хилендарски

Паисий
Свети Паисий Хилендарски (1722–1773), най-често е наричан и известен като Отец Паисий. Той e български духовник и народен будител. Автор е на „История славянобългарская". Сочен е за основоположник на Българското възраждане, заради това , че в труда му има идеи за освобождение на българския народ и нашето национално възраждане. Единствената му сигурна творба е „История славянобългарска". Само от вписванията в хилендарските кондики[1]и от някои негови писма, които съдържат автобиографични бележки, могат да се вземат сведения за живота на Паисий. Роден е в Банско през 1722, негов баща е търговецът Михаил Хадживълчев[2]
.

Банско

Според собствените му думи не е учил никакви светски науки.
Отива в Хилендарския манастир през 1745 година , където е йеромонах и проигумен. Цели две години са му необходими, за да събере материали. Започва да пише своята "История славянобългарска" в Банско, но я завършва в Зографския манастир през 1762. Обикаля българските земи, като носи и своята „История славянобългарска“, за да бъде преписвана и така да се разпространява сред българите.
Канонизиран е за светец през 1962 от Българската православна църква.[1] кондика - правилник, устав, летописна книга на църква, манастир и др.
[2] Източник - Wikipedia

in English
Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар