Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Долината на розите

Долината на розите

Българската Долина на розите се счита за най-големия доставчик в света на розово масло, и следователно с най-приятния аромат място в страната.
Производство на етерични масла в близката до град Казанлък долина е започнало още в дните, когато страната била под турско робство. В днешно време българското розово масло се счита по качество за най-доброто в света, а другите производители силно изостават по този въпрос. Хората в България в продължение на векове отглеждат рози, внимателно берат техните венчелистчета, за да могат от тях да извлекат ароматното розово масло.
Долината на розите се нарича не една конкретна географска област, а мястото, в което растат божествените цветя. За това способстват много благоприятните климатични условия в региона.
Всяка година в Долината на розите се провежда фестивал на розата.
Началото му е положено през 1903. Жителите на града се прекланят пред розата. Възхитителното е, че те й се възхищават не само като цвете, но правят от нея конфитюр, ликьори и дори ракия.
Окото се радва, душата пее, и краката сами танцуват. Това е всичко за фестивала на розата, най-красивият и известен празник в България. Той се провежда в градовете Казанлък и Карлово, в чиято близост е Розовата долина.


фестивала на розата

Основните събития на фестивала са ритуалът за бране на рози, розобер, избор на Царица на Розата и парад през града. Те са обикновено в последния уикенд на месец май в град Карлово и първия уикенд на юни в Казанлък. По това време розите цъфтят и листенцата започват да се събират. Но преди и след кулминацията на фестивала в градовете и селата около тях се организират различни културни и развлекателни мероприятия.

фестивала на розата


Празникът със сигурност е придружен от изпълнения на фолклорни ансамбли от професионални танцьори и детски групи. А в традиционния танц "хоро" участват всички. Местните хора обличат ярките си национални носии. Момичета правят венци от рози. А гостите, наблюдаващи всички събитията от фестивала, получават много положителни емоции и незабравими впечатления.

in English

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtopНяма коментари:

Публикуване на коментар