Честита Баба Марта!

Баба Марта
Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древноста до наши дни. На първи март всеки подарява на близките си специален амулет наречен мартеница, който ще го дарява със здраве и сила през следващата година. Названието "Март" идва от латинското "Мартиус" т.е. Марсов, посветен на Марс - бога на войната, син на Юпитер и Юнона. Старите българи са го наричали "брезен" - "брезите лист и мъзга пущат".
В тъмни зори, преди да настъпи месецът, стават само девойките. Те трябва да срещнат първи своенравната старица, за да бъде цял месец весела и засмяна, а времето топло и хубаво. В народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Найният двойнствен образ - ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време - пак женското, но стихийното начало.
Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето. Тя се сваля чак когато се види лястовица, щъркел или цъфнало плодородно дърво. Слага се под камък и след девет дни се гадае по нея.
Мартеницата е един древен символ от един древен сценарий за възраждане на природата на прага на пролетта. Значението на мартеницата се е променяло с годините. В миналото била изработвана от майките, които добавяли към двуцветната връвчица, изплетена от вълна, по една монета от сребро или злато и я връзвали на ръчичката на детето на 1 март сутринта, преди изгрева. Вярвало се е, че по този начин, децата са защитени от зло и болести и ще бъдат здрави както среброто и с червени бузки като червения цвят на шнура.P.S. Вам было приятно? Делитесь этой записью с друзьями!

 Или проголосуйте за блог:

BGtop

Публикуване на коментар

0 Коментари

INTERESTING!БУРГАСCHOOSE!