Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Сурва в Перник

В края на всеки месец януари, мрачните герои от славянски легенди идват на парад и се разхождат по улиците на българския град Перник.
Сурва или Сурваки е една от най-интересните части на традиционното наследство на България, която датира от езически времена.

Сурва в Перник

Този празник, който може да се оприличи на руските коледни песни, включва театрални представления на маскирани "сурвакари" в гротескно облекло от овчи кожи, страшни маски с рога и зъби, и огромни камбани от ковано желязо.

Сурва в Перник

Сурвакарите от този Балкански "маскарад" са със задължителните прясно отрязани пръчки в ръцете, обикалят къщите и гонят злото, с помощта на специални ритуали. Най-голямото честване на Сурва в България се провежда ежегодно в Перник - вторият по големина град в северозападната част на страната, след София.

Сурва в Перник

Сурва, като фолклорен фестивал се провежда в Перник в продължение на повече от 50 последователни години. Тя събира най-добрите "сурвакари" от различни региони на България. Към тях се присъединяват фолклорни групи от всички краища на света - от съседна Сърбия, от Азия и Северна и Южна Америка.

Сурва в Перник


В кулминацията на фестивала - маскарадното шествие през главните улици на Перник, участват повече от 6000 маскирани сурвакари, музиканти и танцьори.

in English

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар