Ads 720 x 90

ЦАР САМУИЛ

Самуил (управлявал 976 – 1014) е един от най-героичните български владетели. Въпреки че е коронован за цар през 997, той поема управлението на държавата още през 976 г., когато неговият предшественик Роман доброволно му предава властта. Макар че не произхождал от знатно семейство, Самуил имал вроден талант да управлява.

Цар Самуил

Много скоро България се разпростряла върху територията на почти целите Балкани, като само малки части от Гърция и Тракия останали под византийска власт. Цели 15 години, Самуил и византийският император Василий Втори се подготвяли за решителната битка помежду си, която избухнала през 1002 Армията на византийците била по-опитна и успяла да принуди българските войски да се оттеглят във вътрешността на страната.
Все пак, с постоянните си военни нападения Самуил се надявал, че ще успее да принуди византийците да седнат на мирната маса. Цели 12 години неговата тактика бранела независимостта на България и не позволявала на Василий да достигне до главните български градове. На 29 юли 1014, обаче, Василий Втори организирал битка с българската войска в отсъствието на Самуил. Извоювал смазваща победа и пленил и ослепил 14 000 български войници. На всеки 100 оставил по един човек с едно око, за да ги води. Самуил не могъл да понесе вида на осакатената българска войска и починал от сърдечен удар на 6 октомври 1014 година.

Related Posts

Публикуване на коментар

Subscribe Our Newsletter