Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

24 Май, денят на славянската писменост, българската просвета и култура

24 Май, денят на славянската писменост , българската просвета и култура . Този ден се чества отдавна. Няма друг празник, който се празнува толкова дълго в цялата българската история .
На 11-ти Май през 1851 тържество бе организирано от Найден Геров в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив. Това е първият път, когато се отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. От 1857 насам този ден се чества всяка година, това е общият църковен празник на двамата светии.

24 Май, денят на славянската писменост

Общият празник на Св. Св. Кирил и Методий бил отбелязван от българската църква и през следващите векове, а през периода на българското Възраждане става Ден на училището и на буквите, създадени от Кирил и Методий.
Този празник, 24 Май, денят на славянската писменост, българската просвета и култура, дава израз на българските стремежи към църковна и политическа независимост, за просвещение и национално развитие. През периода на Възраждането Деня на Св. Св. Кирил и Методий се чества не само в България, но и в чужбина - от имигрантите в Румъния и Русия, от българските студенти в чужди държави, от българите, заточени в Диарбекир.
С ентусиазъм се празнува 24 Май, денят на славянската писменост, българската просвета и култура от целия български народ. Това е положително доказателство за неговата жажда за просвета и наука, за национално самостоятелно определяне и бързо икономическо и културно развитие.За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop
Няма коментари:

Публикуване на коментар