Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Осми декември, празник на българските студенти

български студенти
На Осми декември празнуват всички български студенти. Този ден е празничен още през далечната 1903 година, защото е празникът на единственото Висше училище по това време в Княжество България. Решение за този празник е взел неговият Академичен съвет през 1902 година.
Отбелязването на този ден като празничен обаче е отменено след 1944 година. и е преместено на 17 ноември. Тогава се отбелязва друг студентски празник - на международната студентска солидарност. През 1962 година. празникът на университета - Осми декември е възстановен, а на свое заседание на 28 октомври 1994 година Съветът на ректорите отново е взел решението Осми декември да е ден, освободен от занятия, в който да празнуват всички българските студенти. Вече няколко десетилетия Осми декември, се отбелязва като празник от много поколения български студенти. И така е от далечни времена. Смята се, че химнът на студентите - "Gaudeamus igitur" е изпят още през 13 век, а неговите автори не са известни. Съвременният текстът, който слушаме днес е написан през 1781 г. от немският скитащ поет Киндлебен. Мелодията на този химн е от създадената по-рано песен на Гюнтер. Осми декември е празник на младостта, на младите хора, които винаги са били и ще бъдат най-будната част от обществото. Не само в българската история, а и в световен мащаб.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар