Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Бъдни вечер

Бъдни вечер
Малката Коледа или Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото - за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Вареното жито със стафиди и орехи са пожелание за весел и богат живот през новата година. Зрелият боб се слага, за да е сито домочадието.
Сармите и пълнените чушки са за пожелание за добра реколта на зеленчуците. Ошавът е в чест на овощните дръвчета. Тенджерата, в която се вари ошавът, се опасва с червен конец за здраве и против уроки. Бъдни вечер не минава без орехи. Според ритуала, след вечерята всеки счупва по три от тях и по вида им гадае какво ще му донесе новата година - ако са чисти, идващата година ще е успешна за него; ако са почернели, тя ще е неудачна. Червивите пък са предзнаменование за болести и ядове. Задължително на трапезата присъстват и ябълките - слагат се най-здравите и красиви на вид плодове, та такива да са седналите около масата.
Според народната традиция се слагат и три китки чемшир и 7 или 9 стръка бръшлян, превързани с червен конец, за да пазят дома и обитателите му от болести и уроки.
Трапезата не се вдига до другия ден. Празненството се върти около посрещането на коледарчетата (6-12-годишни момчета) — предвестниците на раждането. Те ходят през деня, в навечерието на Бъдни вечер. През нощта се разнася песента на големите коледари, на ергените, също с пожелание за благоденствие, защото това е нощ на съзидание, на раждането на новото, младото слънце, тръгнало към лятото: "Ой, Коледо, мой Коледо, родило се Боже чедо, с колко звезди по небето, толкоз здраве в тая къща”.
Чрез своите обредни песни коледарите даряват стопаните с благословията си, те пък ги даряват с "вит превит кравай”. Той е дар, чрез който домакините изразяват готовността си да ги приемат вече като мъже, които могат дом да въртят и челяд да въдят.
Именници: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар