Ads 720 x 90

ТРАКИЙСКИТЕ СЪКРОВИЩА

Траките са били група от индоевропейски племена, населяващи голяма площ в Централна и Югоизточна Европа. Те имали граници със скитите на север, келтите и илирите на запад, с гърците на юг и Черно море на изток.

Тракийските съкровища

Траките или са били сръчни занаятчии, или са имали достъп до гръцките майстори. Те правили красиво орнаментирани златни и сребърни предмети, като например различни видове плавателни съдове, ритони, маски за лице, гребени, бижута, оръжия. Изработените от тях предмети показват силно влияние от съседните култури, особено на гърците. Те са се използвали при погребение, та съкровищата от скъпоценни предмети да бъдат скрити във времето от вражески нашествия, както и за ритуални цели. Към днешна дата, повече от 80 тракийски съкровища са изкопани в България, която се оказва, че е люлката на тракийската цивилизация, както показват артефактите.
Панагюрското съкровище носи името на региона, в който е открито. То е тракийско съкровище от фиала, амфора и седем ритона с общо тегло над 6 килограма 23-каратово злато. Всички обекти са богато и умело декорирани със сцени на тракийските митове, обичаи и живота. Датира от 4 -3-ти век пр.н.е., и се смята, че са били използвани като царски церемониален набор на тракийския цар Севт III. Като един от най-известните оцелели артефакти от тракийската култура, съкровището е показвано в различни музеи по света. Когато не е на турне, съкровището е в колекцията на тракийското изкуство в Националния исторически музей в София.
Елементите му може би са били погребани, за да ги скрият по време на 4 век пр.н.е. от нашествията на областта от келтите. Фиалата има надписи, даващи теглото й в гръцки драхми и персийски дарик.


Related Posts

Публикуване на коментар

Subscribe Our Newsletter