Ads 720 x 90

МОЗАЕЧНАТА СТЪЛБА

Стълбите са неразделна част от съвременната архитектура. Дори и с появата на асансьори и ескалатори, които по същество са също стълби, тя не е загубила своето значение. Стълбите са много различни. Всички те в огромното си мнозинство са функционални, макар, че не винаги са с красив външен вид. Като важна част от архитектурния проект, стълбището може да се превърне не само в способ и начин да се изкачим или слезем, но и да има художествена стойност, истинско произведение на изкуството.

стълба

През 2004 с усилията на дизайнера по керамика Колет Кратчър и художника по мозайка Айлийн Бар бел завършен необичайния арт проект, в резултат на който в Сан Франциско се появила най-дългото стълбище от мозайка.

стълбище от мозайка

Американският град Сан Франциско може да се похвали с редица интересни забележителности. Една от тях е необичайно стълбище, стъпалата на което са изработени под формата на светла многоцветна мозайка. Стълбището с наименование Теракотени Стъпки е създадено в продължение на две години и половина.


Стъпки


Оригиналният мозаечен модел е ръчно изработен и има 163 стъпала. 75 хиляди парчета от плочки, огледала и стъкла, свързани заедно в едно невероятно произведение на модерното изкуство.

произведение


От разстояние можете да видите цялото стълбищна мозайка изцяло. В сюжета ѝ са хармонично преплетени и красиво се преливат от едно изображение в друго.

стълба

Долната част на мозайка изобразява елементите на вода, която се издига на вълни и плавно прелива в сушата, а след това към небето. Горната част на стълбите представляват луната във формата на полумесец. Горната част на композицията символично увенчава ярката слънчева светлина.


Related Posts

Публикуване на коментар

Subscribe Our Newsletter