Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Скалите, които пеят

скали природа
В централния Балкан има общо девет на брой резервата. Един от тях е Пеещите скали. Там, където тече реката Росица, има гори от бук, растящи векове сред причудливите образувания в скалите.
Росица е най-големият ляв приток на река Янтра. Тече през Калоферската и Севлиевската част на Балкана. Около нея скалите се издигат, образувайки причудливи форми. А силният вятър ги кара да издават звуци, напомнящи песен древна и непозната.

Балкан


Тази част на Балкана е типичен горски резерват. Буковата гора е на век и половина, а на места се смесва с габър, ясен и явор. И колкото е по-високо, все повече се променя. Преминава в елова, а после в храсти и треви.


 резерват

Този горски кът е рай за животни от редки и застрашени от изчезване видове. Голяма част от тях са в Червената книга на нашата страна.
Тук изобилстват красивите гледки. Очите ни не могат да им се наситят, а душата изпитва учудване и трепет от загадъчното мълчание на гората и песента на скалите.

снимки - Евгени Динев


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар