Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Мими Балканска

Балканска
Мими Михайлова Балканска е родена на 22 ноември 1902 в Русе. Известна българска певица, сопрано. Народна артистка на Народна Република България от 1950. Дебютира като оперетна певица през 1920 в София. През 1922 изучава пеене в Берлин и Виена. Солистка на Софийските оперетни театри "Свободен", "Кооперативен+ и "Одеон" от 1922 до 1942, а след това е първа солистка и ръководител на Художествени театър на оперетата . От 1947 е първа солистка на театъра Народна оперета, а в периода 1948-1962 на Държавен музикален театър "Стефан Македонски". Водеща артистка в българската оперета, с красив глас, талант за превъплъщение и великолепно сценично майсторство. Нейното присъствие на сцената е било магия. За съжаление, от времето, в което тя е играла са останели много малко записи. Няма такова творческо дълголетие, като нейното, няма такова сценично очарование, пръскано така щедро от сцената. В продължение на 45 години е изиграла над 300 роли. Сред най-запомнящите се сред тях са Силва, Стаси и Цецилия в "Царицата на чардаша" -в тази оперета Мими Балканска изпълнява трите главни роли и с този спектакъл, превърнал се в запазената ѝ марка, тя покорява публиката на Балканите в продължение на десетилетия. Следват Марица в "Графиня Марица" на Калман, Анна Главари във "Веселата вдовица" на Лехар, Сафи от "Цигански барон" на Й. Щраус, Маруся от "Истинският приятел" на Соловев-Седой и още много други. Богата артистична биография. Има и много гастроли. Получава Димитровска награда през 1950. Почива на 22 май 1984.
Защо ви разказвам за Мими Балканска? Защото тя е емблема за българския оперетен театър, който през 2017 отбеляза своята 100 годишнина.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар