Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Град Габрово

Град Габрово е известен като българската столица на хумора. Този град e най-дългият град в България, цели 25 километра, като на места е широк само един километър. Построен е на двата бряга на река Янтра. Забележителностите на този български град са много. Да започнем с Дом на хумора и сатирата. Той е музей на съвременно хумористично и сатирично изкуство от цял свят. Има 10 зали на обща площ от 8000 кв.м, в които са експонирани произведения на творци от 153 страни. Този Дом на хумора и сатирата не само събира, но и изследва и популяризира хумора и сатирата във всички жанрове.


През всяка нечетна година Домът на хумора и сатирата и целият град Габрово стават център на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, което е част от големите Майски културни празници на град Габрово.


Други негови забележителности са Градският исторически музей, Националният музей на образованието и Априловската гимназия, в която са учили много известни българи, като Алеко Константинов, Емануил Манолов и други. Априловската гимназия, намираща се в центъра на града, е строена от уста Генчо Кънев по инициатива и със средства на богатия търговец, просветител и книжовник Васил Априлов.

гимназия


Символ на Габрово е Паметникът на Рачо Ковача - легендарният основател на града, който се издига на малък скалист остров в река Янтра в централната част на града.


Рачо Ковача


Близо до Габрово е построена една друга негова забележителност - Архитектурно-етнографският комплекс “Етъра”.


Етъра


В един писмен документ от 1704 година се споменава за град Габрово. В този документ габровци искат разрешение да ремонтират своята църква „Света Петка“, като пишат: „ Църквата е наша от завоюването до ден днешен“. Изводът от тези думи е, че градът е съществувал не само по време на падането на България под турско робство през 1396 година, но и преди това, за да има своя църква.
Какви са габровците? Ще разберете, щом чуете техния поздрав: „ Добре дошли и отишли !“, казват те. За тях се говори, че са пестеливи, стиснати, пресметливи.Модата на тесните панталони и на късите поли, безмоторното летене, монетите от една стотинка, режимът за икономия на горива и енергия.......са измислени от габровци.

Ха добре дошли и отишли!

Няма коментари:

Публикуване на коментар