Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Дворец върху скалата

Дар ал Хаджар
Кацнал на планински връх в известната долина Вади Дхар, на разстояние от около 15 километра от столицата на Йемен - Сана, величествено се намира дворецът Дар ал Хаджар, по-известен като Планинския дворец на имама. Тай е емблематичния символ на Йемен, чийто изображения можете да намерите навсякъде, от пощенски картички и списания до етикети на бутилки за вода.
Тази сграда е толкова привлекателна и популярна не само като образцов пример на йеменската архитектура. Дар ал Хаджар изглежда израснал от скалите, на които е построен. Дворецът има характерна живопис по целия периметър на фасадата. В допълнение, той е съвсем сам в зеления и спокоен оазис на Вади.


Дар ал Хаджар


Неговата история е далеч назад, в миналото, когато Йемен нямаше цар или президент. Вместо това, управлението на държавата тежала на раменете на имама (мюсюлманския духовен водач). Яхя Мохамед Хемидин (1869-1948) става имам на ислямска религиозна секта след смъртта на баща си през 1904 и имам на Йемен през 1918, като запазва поста си до убийството му през 1948. Дворецът е построен през 1930 от имам Яхя като лятно място на пребиваване. Ал Хаджар не само, че е била възстановена за посетителите, но и превърната в музей.
Всеки турист и пътешественик може да си купи билет и да отиде на обиколка из двореца. Сградата е на пет етажа, с много стаи и стълби и изглежда, че те ви водят в затворен кръг. Вътре има кухня, складови помещения, стаи за жени, заседателни зали за важните хора и приятели на имам Яхя. Има система за водно охлаждане в подземието, както и много входове и изходи.

Дворецът

Разбира се, тези пет етажа предлагат достатъчно, за да бъдете изненадани, но разходката около Дар ал Хаджар е също красива и само увеличава вашето възхищение от зашеметяващата архитектура на Йемен.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар