Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Шипка

Шипка
Малък български град, в южното подножие на Балкана, който е нещо като южната врата към прохода Шипка. В околностите на града, в резултат на археологически разкопки са намерени много древни предмети на тракийското царство. В 1-ви век Шипка е завладян от римляните, а през 14 век, турците завладяват града и установяват там гарнизон, който охранявал прохода Шипка. По време на Освободителната война тук са най-жестоките и кървави битки.
В памет на загиналите в боевете за свободата на България руски и български войници в Шипченския проход в Шипка е построен храм "Рождество Христово". Архитектурният паметник е построен през 1902 в стила на руската църковна архитектура от 17-ти век. По стените на храма има мраморни плочи с имената на офицерите и опълченците, които са убити в боевете за Шипка.

ЦъркватаНа загиналите е посветен и Паметникът на свободата, който се намира на върха на Шипка. Пътят до паметника представлява близо 900 каменни стъпала.


 стъпала


Паметникът е включени в списъка на обектите на парк-музей Шипка, на чиято територия има 26 исторически паметници - възстановени землянки, батерии и позиции на защитниците на прохода Шипка.


Паметникът


Всяка година на 3 март, националния празник на България, на скалистия връх, който носи името Орлово гнездо, се провеждат национални тържества. Тук са били най-силните и драматични битки. Орлово гнездо се намира в близост до паметника на Свободата.

За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар