Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Яворовите дни

Яворовите дни
За пореден път в Поморие се проведоха Яворовите дни. Край паметника на Пейо Яворов в любимото му Анхиало за три дни си дават среща съвременни творци и поклонници на поета, жители и гости на града. През всичките години съществуване, Яворовите дни в Поморие се готвят и провеждат така, като че ли големият български поет е роден в морския град, а не в Чирпан.

Яворовите дни

И всички забравят, че той е живял само една година в Анхиало. Месеците между септември 1899 и август 1900- та година, обаче, докато начеващият поет е само на 21, оставят в литературата стихове, които завинаги го свързват с Анхиало и показват, че именно от тук той тръгва към голямата си слава. Така поколения жители и гости на курортния град всяко лято присъстват на поклонението пред паметника на поета, с което започват Яворовите празници. Палят се свещите в негова памет и отново се съберат публика и жури, за да оценят всичко, което младите артисти са подготвили през изминалата година - поезия, книги, филми, изложби, театрални представления, музика, цялата фантазия на творците, изкушени да съпоставят собствения си творчески заряд с постиженията на един от най-големите български автори.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар