Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Триградското ждрело

ждрело́
Триградското ждрело́ се намира на 2 километра северно от село Триград. Ждрело́то представлява пролом през отвесните мраморни скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата "Дяволското гърло” и 530 метра след това излиза като голям карстов извор. После се слива с Буйновска река.
Западната стена на ждрело́то се издига на височина 180 метра, а източната достига до 300-350 метра височина. В началото на ждрело́то растоянието между двете стени е 300 метра, но в северните части става близо 100 метра. Дължината на пролома е 7 километра, като същинската част е 2-3 километра.

Триградско ждрело

Един от феномените на Триградското ждрело́ е пещерата Дяволското гърло. По изкопан тунел от 150 метра се стига до впечатляваща с размерите си зала, от която по виеща се стълба се стига до естествения вход на пещерата. В пещерата може да се видят множество подземни водопади, включително и втория по големина в света такъв, който е 42 метра.

 Пещера Дяволското гърлоЕдна легенда говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес. Дяволското гърло е известна и с обитателите си – най-големата колония от дългокрили прилепи която зимува в Балканкия регион.

За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар