Ads 720 x 90

ВОДОПАДЪТ ХРАУНФОСАР, ИСЛАНДИЯ

Водопадът Храунфосар
В западната част на Исландия, на 55 километра от град Боргарнес, в района на гориста местност и тесен залив на цял километър се простира необичайният водопад Храунфосар. Храунфосар всъщност е серия от малки водопади, формирани от многобройни потоци, излизащи от полетата от лава, образувани от изригването на вулкан под ледник в западната част на Исландия. Името на водопада, преминаващ през пукнатините на вулканичните скали, е получено от характеристиките на външния му вид. Преведено името Храунфосар звучи като "Лавовия водопад".


 Исландия


Водопадът се образува от тънки нишки от подземен източник, образуващи повече от 100 потока. И на вулканичния бряг са разпръснати брези-джуджета, като по чудо оцелели в такива трудни условия. През лятото, техните зелени корони украсяват вкаменената повърхност и омекотяват красивия пейзаж.


>Водопадът, Исландия


Рядко срещаното природно явление, каскадния лавов водопад Храунфосар, е под държавна защита от 1987. Неговата чиста и студена вода на територията на Природен парк Хусафетл, в зоната на който се намират геотермални извори, привлича много туристи. Не далеч от това място, на четири километра от водопада Храунфосар, се намира друг водопад, Барнафосар, получил името си от едно старо тъжно предание за изчезнали деца.

Related Posts

Публикуване на коментар

Subscribe Our Newsletter