Ads 720 x 90

ЧЕРЕН АЙСБЕРГ

айсберг
Айсбергът е величествено, невероятно красиво и зловещо зрелище. Огромен леден блок плава спокойно по океана. Обикновено айсбергите са бели. Но има и такова невероятно природно явление, като черен айсберг.
Някога моряците са вярвали, че срещата с черен айсберг в морето предвещава голяма беда. Това е разбираемо. Черният айсберг изглежда впечатляващо и зловещо. Въпреки това, в него няма нищо особено и лошо в това, че е черен.
Произходът на черния айсберг е точно същия като на всички останали. Това е един леден блок, който се откъсва от полярните ледени шапки. Белият цвят на огромното количество айсберги се дължи на въздушните мехурчета в сгъстения лед. Но ако при движението си ледникът "премахва" от повърхността си слоеве почва или скала, в своята дебелина изглежда черен или кафяв. А айсбергите в Антарктика могат да бъдат черни и от вулканичния прах от Шетландските острови, който покрива ледниците майки.
"Тъмната страна" на айсберга обикновено е в долната му част (поради по-високата плътност), но когато леденият блок започне да се топи, той може да се преобърне - и готово, пред нас вече има черен айсберг.

Related Posts

Публикуване на коментар

Subscribe Our Newsletter