Изберете удобния за четене фон на блога и размер на шрифта

ВИЛА АРМИРА

вила Армира
Вила Армира е туристическа атракция, която трябва да се види от всеки, който е в България. Този богато украсен с орнаменти дворец се намира в средата на източната част на планината Родопи. Съвсем близо до град Ивайловград, на практика на границата с Гърция. Името на вилата идва от реката Армира, която тече наблизо и е приток на река Арда. Този архитектурен паметник е открит през 1960.
Вилата е построена още през I век преди новата ера и е обитавана до края на IV век. Била е изоставена около 378-ма. Това е единствената вила от римския период, която е напълно запазена до днес на територията на България. Освен това тя е и единствената вила, запазена в пределите на Балканите, принадлежала някога на римляните. Установено е, че вилата е обитавана почти 300 години.
Известно е, че първият собственик на вила е не от друг, а от наследникът на царя на Тракия, на когото е предоставено римско гражданство за сътрудничеството с Рим. Именно римските власти дали зелена светлина за изграждането на луксозната двуетажна вила, която е построена през така наречения "Златен век" на античността в класически вид. След като съществувала за около три века, после е разграбена от готите и започнала да упада.
Вилата прилича на буквата U с обща площ от 3600 кв.м. В центъра на комплекса се е намирал имплювиум - басейн, който се пълнил с дъждовна вода. Около вилата имало живописна градина. 22 стаи на първия етаж, включително банкетна зала, приемна, спални и други помещения, както сауна и римска баня. На втория етаж били стаите за жени, деца и служители, килери и други помощни помещения. Част от сградата е била отопляема, тъй като в планината зимния студ е осезаем. Останките от хипокауст, древна система за отопление, все още съществуват като отделни фрагменти. Вилата е особено ценена заради богатите и добре запазени древни мозайки. Те съчетават не само римски, но и гръцки и тракийски елементи. Трябва да се отбележат изображенията-имитация на двойната брадва, ключов символ за силата на траките.
Според програмата "Регионално развитие", европейските фондове планират да разпределят повече от 800 милиона евро за възстановяването на уникалната сграда.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Open Comments →