Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Кои са шерпите

шерпите
В Хималаите (Непал и Индия) живее малък народ, наричащ се шерпи. Подобно на всички планинари, шерпите имат уникална издръжливост и често служат като носачи или придружители на алпинистите. Повечето от планинските върхове на Хималаите се издигат над 8000 метра. Те непрекъснато привличат многобройни експедиции от изследователи, смели и мъжествени хора. Много алпинисти-хималайци са станали известни по целия свят като Херцог, Лашенал, Хилъри. Въпреки това, много голяма част от успеха им те дължат на придружителите-шерпи, които не само посочват пътя и носят товарите, но и достигат върховете с тях. Както новозеландецът Хилъри и придружаващия го шерп Тензинг първи покориха през 1953 най-високия връх в света, Еверест.

Ако имате нужда да наемете водач, за да качите храна и оборудване в лагера на 8000 м или извършите преход над пукнатината от пет метра в леда - имате нужда от шерпи. И поради жестоката конкуренция, шерпите лесно се съгласяват на тази изключително опасна работа. Много от тях остават завинаги по склоновете на Хималаите поради измръзване, лавини и инциденти.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар