Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Асен Кисимов

Асен Кисимов
Асен Кисимов е известен и като Асен Ангелов. Живее сред нас от 3 май 1936 до 13 юли 2005. Роден в град Пловдив, а смъртта го покосява в Благоевград. Български актьор, певец и радиоводещ. Той е популярен най-вече с известните песни, които пее като саундтраци на детските филми "Войната на таралежите" (1979) и "Васко да Гама от село Рупча (1986)".
Асен Кисимов се снима в 30 игрални филма между 1956 и 2000. Няма да ги изброявам всичките, но като започнем от "Бъди щастлива, Ани!" (1961), после "Най-добрия човек, когото познавам"(1973), "От нищо нещо" (1979), "Ева на третия етаж" (1987).....
Асен Кисимов е известен и с многобройни сценични роли в Театъра на армията, както и с радипредаването си "Час на слушателя", което е излъчвано от Българското национално радио около 40 години.
На 12 юли 2005 Асен Кисимов открива в Благоевград изложбата на приятеля си Румен Жерев „Изкуство + любов = Париж“, а по-късно и спектакъла на Камерния Оперен Театър в града, с което започват Дните на Френската Култура. Актьорът-франкофон развълнува публиката със стихове на Веселин Ханчев, посветени на Франция и изпява няколко шансона, измежду които и една от любимите му френски песни „Et si tu n'existais pas” („Ако ти не съществуваше“) на Жо Дасен. В този момент посланикът на Франция и голям приятел на България Н. Пр. Ив Сен-Жур напълно нарушава протокола и развълнуван скача да прегърне Кисимов. Това е последната песен, която актьорът изпява. Вечерта се прибират с Румен Жерев, в чийто дом в Благоевград е отседнал на гости и щастливо мечтаят за бъдещите си начинания.
На сутринта сърцето на Асен Кисимов внезапно спира да бие. Последните му думи, в утрото на 13 юли 2005 са свързани с това, че няма търпение да се срещне с децата и да види радостта и усмивките им.

Асен Кисимов

Заради неговите филм, сценични роли и радиопредавания от децата Асен Кисимов беше наричан с любов Бете Асен.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар