Ads 720 x 90

МУЗЕЙ НА РОЗАТА

Музей
Отглеждането на маслодайната роза в България се е зародило през XIII век. Розите били донесени тук от Близкия Изток и благодарение на плодородието на почвата и климата, се превърнали в едно от най-популярните растения в България. Долината на розите, където се отглеждат тези прекрасни цветя, е заобиколен от планините Стара планина и Средна гора.
Музеят на розата в Казанлък отваря врати за посетители през 1969 година. Този уникален музей е единственият по рода си в България.
Експозицията на музея е разположена в три основни зали. Въз основа на голям брой документи и снимки, можете да научите много за развитието на производството на розово масло в България. Сред експонатите са различни инструменти, използвани в различни времена за събиране и преработка на суровините, както и съдове и контейнери за съхранение и транспортиране на розова вода и розово масло, тези скъпоценни компоненти на парфюмерийната индустрия. Известно е, че нежните листенца от маслодайната роза се събират на разсъмване, все още покрити с капки роса. Необходимо да се обработят около три тона розови листенца за производството на 1 кг розово масло.
В Музея на розите има лаборатория на Института по розата, която провежда научни изследвания на свойствата на растението и извършва контрол на качеството на производството. Експозицията в една от залите е посветена на Института за съвременна производствeна дейност на розата. Тук са и многобройните награди в различни международни форуми, както и снимки от годишните фестивали на розата.

Related Posts

Публикуване на коментар

Subscribe Our Newsletter