Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия е българско островче в Черно море. То се намира на километър и половина от брега, в близост до Черноморец, на 12 метра над морското равнище и обхваща територия от един хектар. Това е единственият населен остров по българското черноморско крайбрежие.
Островът е захранен с ток и питейна вода. Той е кръстен на бившия манастир „Света Анастасия“, разположен върху него. Манастирът е съществувал още от Средновековието и е реконструиран през 18-19-ти век. Той е бил изоставен през 1923 година, когато острова е превърнат в затвор.
Църквата "Успение Богородично" е част от манастира, който се намира на остров Света Анастасия.

Църквата "Успение Богородично"


Най-ранните данни за съществуването й датира от 15-ти век. През годините, манастирът е опожарен няколко пъти и е бил ограбен от пирати.


Стенописите в църквата


Предполага се, че стенописите датират от 14-ти век. Църквата е част от уникалната атмосфера и романтичната красота на Света Анастасия.
През 1925 група от 43 политически затворници (комунисти и антифашисти), водени от Teохар Бакърджиев, опитали да избяга от острова, след това бягат към Съветския съюз. В тяхна чест островът е преименуван на остров Болшевик, когато комунистите идват на власт през 1945. Българският режисьор Рангел Вълчанов създава тук своя филм "На малкия остров" през 1958 филм, с който екранизира това събитие.


Света Анастасия


Днес, в допълнение към манастира с църквата си, на острова има фар, както и музей, ресторант, малък кей, конферентна зала и две къщи за гости с общо пет стаи, достъпни за туристи. През лятото, островът е достъпен от Бургас чрез лодки. Те вървят напред-назад по няколко пъти на ден.

За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар