Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Амазонският Стоунхендж

Амазонският Стоунхендж
Археологическият парк Сулстисиу е разположен на територията на община Калсуени в североизточния бразилски щат Амапа. Тук, през май 2006, е намерен мегалитен паметник, кръг от камъни ( кромлех ), който според една хипотеза е древноиндианска обсерватория. Диаметърът на кромлеха е 30 метра и се състои от гранитни блокове с височина между 3 и 4 метра. Подобно на анологичната обсерватория във Френска Гвиана, тя датира от преди около 2000 години. По аналогия с кромлеха на британския Стоунхендж и кромлеха в Калсуени наричат "Aмазонския Стоунхендж".
Кромлехът е композиция от 127 гранитни блокове с височина от 3-4 метра всеки, разположени вертикално под формата на еднакви кръгове на върха на един хълм, обрасъл с трева. Въз основа на останките от керамика открити наблизо, археолозите са направили извод, че той може да датира от около 1 век от новата ера.
В най-късият ден на Северното полукълбо, 21 декември, сянката на един от блоковете изчезва, когато слънцето е непосредствено над него. Фактът, че този гранитен блок е свързан по този начин със зимното слънцестоене, накарал археолозите да предположат, че това скално образование има астрономическо предназначение.
Мястото е известно на археолозите от 1950, но разкопки са извършени едва през 2006. Те не потвърдили или отхвърлили хипотезата за астрономическата цел на кромлеха, но са открити и останки от индиански селища.За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар