Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Колю Фичето

Колю Фичето или Уста (майстор-от турски език) Колю Фичето е името под което е известен Никола Фичев. Роден в Дряново през 1800, строил и майсторил през 19 век. Осиротял на три, той е изучил занаят в град Трявна, когато бил на десет и в албанския град Корча, когато е бил на 17. След това усвоил строителството на църкви, камбанарии и мостове от занаятчиите в Брацигово. Колю Фичето станал калфа като 23 годишен и е напълно признат като майстор занаятчия от гилдията на строителите на 36. Освен своя роден език български, той говорил свободно турски и добър гръцки и румънски, но бил неграмотен, не можел да чете и пише. Колю Фичето е известен с това, че е лежал под един от собствените си мостове, за да гарантира неговата безопасност с живота си. Работил е върху своите строежи с голям финес и акцент върху детайлите на конструкцията. Така е създал уникални по характер архитектурни структури. Забележителни с майсторското изпълнение, носещи духа на Възраждането. Много сгради са запазени и впечатляват със своята прекрасна архитектура. Неговите строежи, съществуващи днес, са национално наследство.
Уста Колю Фичето починал във Велико Търново, където е погребан през 1881. Той е майсторът, изградил известния мост до Бяла, в Ловеч - Покрития мост, много църкви, като църквата в родния си град, Дряново, както и в Свищов – „Светата Троица“. А във Велико Търново той е проектирал редица къщи и обществени сгради. Най-известните от тях са къщата с маймунката, сградата на бившия конак.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар