Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Световен ден на щастието

ден на щастието
На 20 март е Световният ден на щастието. По този повод ще ви разкажа за единствената държава в света, в която има Министерство на щастието. Тази държава е Бутан. Страната е в Азия, в Хималаи, разположена между Индия и Китай и е единствената в света, чиято официална религия, "духовно наследство" е тантрическият будизъм. Ето защо, за своя основна цел правителството обявява стремежа към щастие за всеки от своите граждани. Любопитно е, че общоизвестното понятие "брутен вътрешен продукт" в Бутан е заменено с по-подходящ показател - "брутно национално щастие". Тя е единствената държава в света, в които има Министерството на щастието, и по този начин щастието е поставено начело в националната политика.
Бутан е наистина една невероятна страна, без глад и престъпност, където хората живеят в радост, не знаейки война и бедност. Бутанците, които за разлика от други страни в региона са доста малко, са отворени, гостоприемни, напълно запазени от съвременния свят и запазили уникалната си култура.
Животните тук не се убиват и почти всички бутанци са вегетарианци. Забранен е вноса на химически торове и всичко, което расте на тази земя е екологично чисто. Друга интересна особеност на тази държава е, че горите тук не се изсичат. Точно обратното, засаждат се.
Малко е да се каже, че тази страна на будизма е страна на чистотата и просветлението. Страната все още е много слабо проучена, а големи райони в южната и в централната й част представляват огромни резервати с невероятни флора и фауна.
Всичко това Бутан е запазил по много прости причини - забранен лов и практически не се провежда обезлесяване. Кралството се самозадоволява с храна и облекло. На улиците е много чисто. В сравнение със съседните страни - просто перфектна чистота! Отпадъците тук се събират разделно! Хранителните отпадъци се събират в зелени контейнери, пластмасата, метали и стъклото в сини. Най-забележимата разлика - Бутан внимателно пази своите вековни културни традиции. Понякога се стига до смешни неща, дори куриози, като например един от законите изисква бутанците да носят само национално облекло.
В страната са ограничени туризмът и алпинизмът. Всяко придвижване в страната извън столицата става само в организирани групи по програма, изготвена от тур оператори на Бутан, с официален водач.
До края на 20 век в страната е била забранена телевизията. През 1999 Бутан стана последната страна в света, започнала телевизионно излъчване, когато започнала да работи единствено държавната телевизия.

За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар