Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Черни връх

Черни
Черни връх се издига като характерен планински купел в централната част на Витоша. Той е заравнена поляна, която има форма на неправилно разлята елипса. Сред нея хаотично са разхвърляни обли каменни грамади, събрани на шест групи. Най-големите и внушителни скали са в посока на Резньовете, където е измерена най-голямата височина на върха - 2290 м. Черни връх е обграден от две огърлици каменни върхове. Те са образувани в най-древни времена, когато Витоша нееднократно се е издигала, за да се оформи в сегашния си вид. Едновременно с това са ставали и срутвания на каменните грамади от сегашните върхове.
Първият кръг от върхове около Черни връх има надморска височина над 2000 м. Другият планински венец е разположен по-ниско от Черни връх и се състои от 15 върха с височина над 1500 м. От Черни връх се спускат най-ясно изразените в нашата страна каменни реки. Както всички планински първенци в нашата земя, така и Черни връх предлага богатство на гледки, които се разкриват на всички страни. На юг блести Рила - Мальовишкият дял, на запад - Голо бърдо и Люлин, на северозапад, север и североизток - Стара планина, от Ком до Вежен, на изток - Средна гора (Лозенската планина) и Плана. Долу ниско се разстилат Софийското, Станкедимитровското и Пернишкото поле.

За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар