Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Сакар планина

Сакар
В България има и малки, ниски планини. Сакар планина е една от тях. Сакар планина е в Югоизточна България и е заобиколена от четирите реки – Марица, Тунджа, Соколица и Сазлийка. Планината Сакар има куполообразна форма и най-високата й точка е само 856 метра - това е връх Вишеград. Сакар планина е мястото, в което обитават много изчезващи видове грабливи птици. Това прави планината важно място за екологията и защитата на българската флора и фауна. Легендите говорят, че за известно време тук се е подвизавал Индже Войвода - легендарен кърджалийски главатар, който обръща гръб на бандитстването и се превръща в един от най-известните хайдушки предводители в България.
Най-голямата забележителност в района на Сакар е Устремският манастир Света Троица, известен още с имената Вакъфски и Хайдушки. Манастирът е паметник на културата. Най-голямото селище на територията на Сакар планина е град Тополовград.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар