Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Планините на България

Планините
Спокойно можем да наречем България планинска страна. Почти половината от нейната територия е заета от планини, които се различават по площ, характер, произход и височина. Те са част от Алпо-Хималаите, които обхващат множество планини на два континента - Европа и Азия. България има изключително разнообразни планини. Ако им липсва нещо, то това са само "космическите” височини и вечните снегове и ледове. Но дали са малки и големи, хубавото е, че всички те са достъпни през цялата година. Географската наука посочва 37 планини на територията на България. Почти всички те са в Южна България.
Стара планина е границата между Южна и Северна България. Именно Стара планина, най-дългата и най-голяма по площ, известна още и като Балкана, е дала името на нашия Балкански полуостров.
Успоредно и южно от нея се простира Средна гора, която е втората по дължина планина у нас. Тези две планини, освен великолепните си природни дадености, са тясно свързани и с историята на нашия народ.
До столицата София е планината Витоша.
Но най-внушителна планинска система обаче е включващия планините Рила, Пирин, Родопи, Славянка и Стъргач Рило- Родопски масив.
В Югозападна България се намира планински масив, съставен от пет планини. Осоговска планина и Беласица са високи над 2000 метра. Другите две планини са плътно до тях - Влахина и Малашевска планина . Петата планина е Огражден планина. Четири от тях са граница с Македония, а Беласица се намира в територията на 3 съседни държави - България, Македония и Гърция. Мястото, което свързва трите съседни балкански страни е връх Тумба.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар