Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Беласица

 Беласица
В югозападната част на България се издига един планински масив, който е съставен от пет планини. Две от тях са високи над 2000 метра. Това са
Осогово и Беласица. Другите две планини са плътно разположени до тях - Влахина и Малашевска планина. Петата планина е Огражден планина. Четирите от тях са граница на България с Македония, а Беласица се намира в територията на 3 съседни държави - България, Македония и Гърция. Тя е част от Осоговско-Беласишката планинска група. Планината Беласица (на гръцки Керкини или Белес) е поделена така: на тириторията на Гърция (около 50%), в Република Македония (около 30%) и в България (около 20%). Общата площ на планината е 670 кв км.
Името на планината произлиза от двете гръцки нейни наименования. Керкини е предполагаемото антично име, а Белес е модерното, от което е произлязло българското. Най-високият връх на планината е връх Радомир – 2029 метра. А връх Тумба е мястото, което свързва трите съседни балкански държави и е висок 1880 метра.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар