Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Рила планина

Рила
Рила е най-високата планина не само в България, но и на Балканския полуостров. Заема престижното 6-то място по височина сред планините в Европа. Преди нея по височина са: Кавказ (с връх Елбрус - 5642 м), Алпите (с връх Монблан - 4807 м), Сиера Невада (с връх Муласен - 3482 м), Пиренеите (с връх Ането - 3404 м) и вулканът Етна (3340 м). Нейният най-висок връх Мусала е висок 2925 метра. Рила е средищна планина за Балканския полуостров. Освен това е и главен орографски и хидрографски възел на Балканите. Като планина тя влиза като съставна част в Рило-Родопския масив част, като заема неговия северозападен край. Най-старото известно име на планината е Доункас, дадено е от траките. То означава място с много вода. Тракийско е и другото име на планината - Роула, а славяните го видоизменят на Рила. То
означава "водна планина” и е свързано с многоводието на планината. Рила планина е с алпийски релеф . Нейните върхове са високи и скалисти, оградени са от дълбоки пропасти, които имат отвесни стени. Има около 200 бистри високопланински езера и много минерални извори. От Рила извират едни от най–пълноводните, дълги и бързи реки на Балканите. Рила планина има уникално и автентично излъчване, характерно само за нея. Тя има завладяваща красота и магическо въздействие.
А сега за онези, които искат да научат повече за нея.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар