Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Преброяване в България през 2011 година

Преброяване
С 582 хиляди души е намаляло населението на България през последните десет години. Малките селища се обезлюдяват за сметка на пренаселването на големите градове. Хората над 65-годишна възраст се увеличават трайно, младите намаляват. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) от преброяването на населението на България, което към 1 февруари 2011 е било 7 351 633 души. В това число не влизат студентите в чужбина и емигрантите. Колко българи живеят в страни от Европейския съюз не е ясно. Все още не е обработена информацията, която ще покаже етническия състав, религията, образованието и професиите на живеещите тук.
Намаляването на населението се дължи основно на това, че родените са по-малко от починалите, а не толкова на големия брой емигранти, обясниха от НСИ. Тази тенденция започва от 1985, когато българите са били най-много - почти 9 милиона. През периода 2001-2011 близо 193 хиляди души са избрали да живеят в чужбина, но това са само хора, които официално са сменили адресите си. Освен че се стопява, населението на България застарява все повече. През последните десет години най-много е нараснал дялът на хората над 65 години, тоест на пенсионерите. През 2001 те са били 16.8% от населението, а сега вече са 18.9 на сто. В същото време броят на децата е намалял. Това означава, че в следващите години хората в трудоспособна възраст ще намаляват все повече, но въпреки това ще трябва с осигуровките си да издържат все повече пенсионери. Демографската картина е най-тежка в градовете Видин, Габрово, Монтана, Ловеч и Кюстендил. В тези области всеки четвърти е навършил 65 години. Най-младежкият регион е Сливен, където всеки пети е под 18 години. София, Смолян, Благоевград и Варна са районите, в които хората в трудоспособна възраст са най-многобройни.
Преброяването показва, че обезлюдяването на малките села и градове се задълбочава. В 186 от селата преброителите на НСИ не са открили нито един човек. Над една трета от тях са в Габровския Балкан. Тревожни са и данните за обезлюдяването на Северозападна България. Неотдавна регионът доби печална известност като най-бедния в целия Европейския съюз. През последните 10 години жителите на областите Видин, Враца и Монтана са намалели с 20 на сто. Основна причина за изселването на младите е високата безработица. В началото на март председателят на парламента обяви, че правителството подготвя програма за икономическо съживяване на региона чрез привличане на европейски средства за селско стопанство. От 28-те области на България единствено в София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново заселилите се през последните 10 години са повече от напусналите. Това се дължи на преместването на хора от по-малки селища, които търсят работа и на студентите. Най-значително е намаляло населението на областите Пловдив и Стара Загора - с по над 43 хиляди души. София-град и Варна са единствените, в които жителите са се увеличили. Това не се дължи на високата раждаемост, а на дошлите от други места. Изследването показва, че близо една пета от българите живеят в столицата или в близките до нея населени места. Официално жителите на София са малко над 1.27 милиона души. Данните се разминават драстично с неофициалната информация, че населяващите столицата са над 2 милиона. Причината е, че НСИ брои за софиянци само тези с настоящ постоянен адрес.
В Столичната община са и трите най-големи села - Лозен, Бистрица и Казичене, които са наричани "спалните" на София. В тях живеят над два пъти повече хора, отколкото в десетте най-малки града, сред които първото място продължава да държи Мелник с 208 жители. Преброяването показва, че едно домакинство се състои средно от 2.6 души. Преброените жилища са 3.9 милиона, а във всяко от тях се ширят средно по-малко от двама души. От НСИ обясниха, че заради големия брой на преброилите се по интернет ще бъдат спестени 3-4 милиона лева от предвидените за изследването средства. Икономисаните пари ще се върнат в държавния бюджет. Само 50 души в цялата страна са отказали да бъдат преброени и са глобени.

Моментна картина

7 351 633 души е населението на България
193 хиляди са емигрирали официално през последните 10 години
1.3 милиона официално живеят в София
15 са областите, в които всеки пети е пенсионер
186 села са напълно обезлюдени
2.6 души средно живеят в едно домакинство
Най-големите градове
София - 1.270 милиона
Пловдив - 331 хиляди
Варна - 330 хиляди
Бургас - 197 хиляди
Русе - 146 хиляди
Стара Загора - 136 хиляди
Плевен - 106 хиляди
Сливен - 89 хиляди
Добрич - 89 хиляди
Шумен - 82 хиляди

Най-големите села – брой жители
Лозен - 6276
Айдемир - 5977
Бистрица - 4911
Казичене - 4891
Драгиново - 4769
Мало Конаре - 4278
Цалапица - 4175
Калипретрово - 4175
Розино - 4086
Владая - 4040
Автор: Мишел Гутсузян


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар