Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Национален музей „Христо Ботев“

музей Христо Ботев
Националният музей Христо Ботев се намира в родния град на поета – Калофер. Музейният комплекс се намира в Ботевата градска градина и включва няколко обекта - мемориална къща-музей, изложбената зала, паметник на Христо Ботев, както и паметник на Иванка Ботева - майка на поета. Целият комплекс на музея е паметник на културата от национално значение.
Къщата-музей е точно копие на къщата, в която е прекарал детството си Христо Ботев. Оригиналната сграда е унищожена при опожаряването на Калофер през 1877, но е възстановена по спомени на брата на поета Кирил Ботев. Къщата-музей отваря врати през лятото на 1944. В къщата чрез сбирка от етнографски предмети и украси е пресъздадена автентично обстановката, в която е отраснал Христо Ботев.
През 1973 към къщата музей отваря врати и изложбена зала, в която могат да се видят събраните и подредени предмети, принадлежали на поета.


музей


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар