Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Етнографски музей Етъра

Етнографски музей
Това е първият по рода си етнографски музей в България. Той е открит на през 1964. Музеят е разположен наа 8 километра южно от град Габрово. Неговото създаване е по идея на Лазар Донков. " В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината - пише Донков - да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се запази нашето голямо национално богатство“.
В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Музейната експозиция е направена така, че да се разкрие архитектурата, бита и миналото на Габрово, в частност и на България през периода на Възраждането, които обхваща втората половина на 18 век и началото на 19 век. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола.

Етъра

През 1835 тук се открива Първото светско новобългарско училище. Благоприятните икономически и политически промени, настъпили в империята през първата половина на 19 век, допринасят за издигането на Габрово като град със значението на стопански, духовно-просветен и търговски център.
При създаването на музея се минава през три основни етапа: реставрират се съществуващи обекти, пренасят се съоръжения, но само които са оригинални,  и се пресъздават сгради, които са предварително заснети, като така те са копия на оригиналите.
Предоставям ви възможност да видите този музей. Надявам се да ви е интересно.
За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop


Няма коментари:

Публикуване на коментар