Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Музей на съвременното изкуство

Музеят на съвременното изкуство
Музеят на съвременното изкуство в София бе открит през 2011 година. Сградата на музея е недвижима архитектурна културна ценност с местно значение, част от историческия комплекс "Софийски Арсенал". Построена през 1916, първоначално тя е използвана за производство и склад на артилерийски амуниции. През 30-те години до края на Втората световна война в нея се помещава щабът на Школата за запасни офицери. От началото на 1970-те до 2003 е предоставена на новосъздадената Национална галерия за декоративно-приложно изкуство.

Музей на съвременното изкуство

С откриването на този музей се сбъдна дългогодишната мечта на всички съвременни българските творци. До този момент в София нямаше такъв музей и нашата столица беше една от малкото в Европа, в които нямаше такъв. Сега той е вече открит с финансовата помощ на държави като Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които вече вложиха милиони евра в проекта. Предстои да дадат още два милиона и половина за окончателното завършване на сградата. Музеят се намира до известния музей „Земята и хората”. Около него е оформен голям скулптурен парк. На открито вече са изложени творби на съвременни български творци. Първата изложба в музея на съвременното изкуство бе от Норвегия и се казва „Парадигма”.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар