Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Айлантус

статии
   Айлантусът е по-известен като "дърво на небето", или буквално: "лошо миришещо дърво". То е родено в североизточното и централната част на Китай, както и в Тайван. За разлика от други от рода Ailanthus, вирее в умерен климат, а не в тропиците. Дървото расте бързо и е в състояние да достигне височина 15 метра. В Китай "дървото на небето" има дълга и богата история. То се споменава в най-старите съществуващи китайски речници и е изброено в безброй китайски медицински текстове с предполагаемата си способност да лекува заболявания, вариращи от психични до
плешивост. Айлантусът първоначално е приветстван като красив екземпляр за всяка градина. Но ентусиазмът по него скоро е отслабнал, след като градинарите усетили неговата лоша миризма.    Въпреки това, айлантусът е широко използван като улично дърво по време на голяма част от 19-ти век. Извън Европа и Съединените щати, растението се е разпространило и в много други области извън неговия естествен ареал. В редица от тях, то се е превърнало в доминиращ вид. Интересното е, че се смята за вреден плевел в Австралия, САЩ, Нова Зеландия и много страни от Централна, Източна и Южна Европа.
   Дървото е устойчиво и е трудно да се ликвидира, защото това отнема много време. В много градски райони, то е придобило подигравателните прякори като "смрадливо дърво" и "дървото на Ада".
   Вижте го, растящо на мансардата на къщата, съседна до нашата.


Айлантус


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар