Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Какво сме дали на света

 

1. Азбуката

- През 886 г. България приема глаголическата азбука, създадена от Св. Св. Кирил и Методий през 60 те-те години на IX век. Глаголицата постепенно е заменена с кирилица - азбука, създадена в Преславската книжовна школа в началото на X век. В наши дни кирилицата е широко разпространена, както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век се е ползвала и в Румъния.
Азбуката – Създадена като глаголица, която постепенно е заменена с кирилица. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век и в Румъния. Създатели - от братята Св. Св. Кирил и Методий , българи

2. Киселото мляко

– Върху опаковката на всеки млечно-кисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечно-киселата бактерия : Д-р Стамен Григоров, българин


3. Компютърът 


- Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изобретена през 1939 от Джон Винсент Атанасов, българин

4. Електронният часовник

- Прототипът на електронния ръчен часовник или първия напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам, е създаден от Петър Петров, българин.

5. Българският фолклор

- През 1977 американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 политат към космоса в търсене на разумен живот. Златният диск на борда на американските космически станции Вояджър 1 и Вояджър 2 съдържа най-красивата музика на Земята. Тук е и българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от Валя Балканска, българка.

6. Най-далечната Планета

- Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието е проф. Димитър Съселов, българин.

7. Фотокопирната техника

- Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектретното състояние на веществата, направено през 1937 от Академик Георги Наджаков, българин.

8. Douglas DC-3

- Главният конструктор на първия в света траспортен пътнически самолет Douglas DC-3 (Дъглас ДС-3) е Асен Йорданов, българин.

9. Хапчето АнтиБебе

- Откривателя на хапчетo AнтиБебе, което промени живота на мъжете и жените, е Карл Джераси, евреин с български произход.

10. Двигателите на модула Орел

- Реактивните двигатели на лунния модул Орел, които правят възможно кацането на Луната на Армстронг и Олдрин, са изобретени от д-р. инж. Иван Ночев, българин.

11. Статуята на Леонардо да Винчи

- Статуята на Леонардо да Винчи, на входа на международното летище в Рим, е дело на скулптора Асен Пейков, българин.

12. Лекарство от кокиче

– Нивалин – лекарството, което се извлича от блатното кокиче помага при лечение на полиомиелит, церебрална парализа, неврологични заболявания, засягащи централната и периферна нервна система е създадено през 1956 от проф. д-р Димитър Пасков, българин.

13.Мартеничката

- Това е една изцяло българска традиция. Традицията, която повелява на 1 март всяка година да се закичваме за здраве и против уроки.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар